De cativa ani buni Asociatia de Arte Martiale Nippon Iasi isi petrece revelioanele la munte. In decembrie 2009 locul a fost stabilit: localitatea Sant din judetul Bistrita-Nasaud. Pentru a imbina utilul cu placutul, o parte din grup urma sa atace creasta Rodnei prin Romuli si sa coboare in Sant (sic) de Revelion, facand jonctiunea cu trupa care urma sa vina direct acolo de la Iasi. Grupul "alpin" a plecat cu accelaratul de Timisoara in ziua de 27 decembrie, a schimbat in Beclean si a ajuns la Romuli. De acolo am pornit pe drumul forestier de pe malul raului Stramba (marcaj triunghi rosu) spre cabana "Electricei", cum ne-a descris-o un localnic. Cabana era parasita si plina de igrasie. Dupa aspect, vara isi fac veacul aici muncitori forestieri. Am innoptat intr-o camera relativ uscata, unde am pus izoprenele pe podea. Godinul din bucatarie a facut toti banii.

A doua zi, 28 decembrie, am pornit dis-de-dimineata pe traseul spre Pietrosu. Am ajuns pe varful Batrana unde am apucat sa admiram Tiblesul, Toroiaga si Carpatii Ucrainei. Panorama superba a muntilor nu a durat mult. S-a starnit o vijelie polara, cu o vizibilitate foarte redusa. Am innoptat la cort la poalele varfului Gropilor.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pe 29 decembrie, s-a facut o scurta recunoastere spre creasta dar vremea era la fel - viscol, vizibilitate foarte redusa. Cu regretul turei de creasta, ne-am intors spre Romuli. La intoarcere, datorita vremii, am fost indusi in eroare de marcaj. Am continuat sa coboram pe banda alb-rosie de creasta pana cand am realizat ca am fi ajuns in Pasul Setref. Cu ajutorul hartii, busolei si a unui drum forestier generos am cotit-o spre S-V, pana in Poiana Batranei. Am innoptat iar la cabana parasita. Ningea linstit, dar spre creste se auzea zgomot de viscol.

Ziua de 30 decembrie am fost pe drumuri. Ne-am inapoiat in Romuli, apoi cu trenul pana in Nasaud, iar de acolo cu un maxi-taxi am pornit spre Sant. Se innopta si vremea parea a ne face in ciuda. Ineul, Ineutul, Rosul, se vedeau perfect in stanga noastra. In dreapta, pentru putina vreme, am putut admira Heniul Bargaului in toata splendoarea lui. In Sant am ajuns la gazda noastra, tanti Rodica, matusa lui nea Dorel de la cabana Valea Blaznei. Dar a doua zi vremea a fost tot rea. Pe 31 decembrie am urcat pe Cobasel, unde ne-a intampinat aceeasi vijelie ,,polara". Am petrecut Revelionul in Sant, in conditii bune, 30 lei pe noapte. Am fost 15 persoane.

In ziua de 1 ianuarie a plouat. La intoarcere am trecut prin Pasul Rotunda, acoperit de gheata, care mi-a provocat amintiri boreale. Ghio stie de ce.

Radu Filipescu