Fundatia Romana de Aikido Aikikai la 15 ani. Maestrul Tissier.

 

Saptamana trecuta (12-14 oct.) am fost din nou la Cluj. De data aceasta pentru a sarbatori cei cinsprezece ani de existenta ai F.R.A.A., organizatie, care prin dedicatia, consecventa si prestatia liderilor sai a reusit sa implineasca asteptari ce altadata, pareau apropoape imposibil de realizat. Ma refer la recunoasterea de catre Hombu Dojo, la sirul continuu de stagii cu maestri de renume international, la dezvoltarea relatiilor cu organizatiile de aikido Aikikai din Europa si din lume, la intrarea ca membru cu drepturi depline in Federatia Internationala de Aikido.

Invitat de onoare a fost sensei Christian Tissier, 7 dan, secondat de sensei Wilko Vriesman, 6 dan.

Tissier, o legenda vie, a fost si este, in continuare, un model pentru foarte multi dintre noi. Mie, personal, mi-a influentat puternic evolutia. Eleganta, usurinta, eficienta, spirit martial (dar numai atunci cand trebuie), simt al umorului, adaptare la noile conditii ale noii lumi (a vorbit pentru toata lumea numai in limba engleza, pentru a fi sigur de faptul ca majoritatea participantilor il poate intelege).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bun pedagog, cu o mare experienta, a aratat si explicat multe detalii ale tehnicilor pe care se vede ca le-a probat in nenumarate variante. "Eu va arat cum se face. Acum, poate, nu le puteti executa corect, dar pastrati-le in minte. Dupa un timp veti fi in stare sa le faceti. Eu nu vreau sa va mint ca un procedeu ar merge si altfel.....Aikido este o arta martiala!"

Astfel am asistat la demonstratii de aikido. Aikido in care s-a vazut ceea ce unii numesc "aikido vechi", cu multe tenkanuri, cu lucru pe ai hanmi, cu sho men uchi dat cu mana din spate, cu tai sabaki circulare; am vazut, in aceeasi masura si "aikido nou" cu miscari scurte, intrari decisive, deplasari liniare, atemi convingatoare. Toate acestea executate cu viteza si siguranta si desigur cu eleganta atat de caracteristica! Concluzia: o va trage fiecare!

Felicitari organizatorilor pentru initierea si buna desfasurare a acestui eveniment!